راهنمای اخذ ویزای شنگن
مدارک مورد نیاز جهت ویزای شنگن
- دانشجویان و اعضای هیئت علمی دانشگاه ها : کارت بین المللی دانشجویی، گواهی اشتغال به تحصیل، اصل حکم استخدامی و آخرین فیش حقوقی به همراه مهر
- صاحبان شرکت های خصوصی : اصل روزنامه رسمی تاسیس شرکت و اصل روزنامه آخرین تغییرات شرکت با قید سمت متقاضی ، گواهی اشتغال بهه کار با ذکر سمت و سابقه کار و مشخصات فردی ( نام و شماره پاسپورت) تاریخ شروع به کار همراه با تاییدیه روی سربرگ شرکت
- کارمندان شرکت خصوصی : کپی از روزنامه رسمی تاسیس شرکت آخرین تغییرات شرکت ، گواهی اشتغال به کار با ذکر سمت و سابقه کار و مشخصات فردی لیست بیمه از اداره تامین اجتماعی ، ارائه سابقه بیمه ۱ سال قبل از سفر همراه با مهر سازمان تامین اجتماعی
- کارمندان بخش دولتی : آخرین حکم کارگزینی / آخرین فیش حقوقی به همراه مهر ( گواهی اشتغال به کار)
- بازنشستگان : آخرین حکم بازنشستگی / آخرین فیش حقوقی
- پزشکان و وکلا : اصل پروانه مطب / اصل کارت نظام پزشکی و اصل پروانه وکالت / اصل کارت وکالت
- مهندسان : اصل پروانه مهندسی / اصل کارت نظام مهندسی
- ساخت و ساز : اصل گواهی ساختمان / اصل قراردادهای کاری / اصل پایان کار ساختمان
ویزای شنگن
برای ورود به منطقه شنگن نیاز به ویزای شنگن (Schengen Visa) دارید. این ویزا ورود به ۲۶ کشور عضو این پیمان را جواز میدهد و دارنده این ویزا خواهد توانست برای مدت زمان و شرایطی مشخص به هریک از کشورهای عضو پیمان شنگن سفر کنند. ماهیت و هدف از سفر متقاضی تعیین کننده نوع و مدت زمان ویزای شنگن خواهد بود. به بیان دیگر اینکه هدف از سفر شما شرکت در توری گردشگری است یا انجام فعالیتی تجاری و یا صرفا توقف چند ساعته در یکی از کشورهای عضو، نوع ویزا و مدت اعتبار آن را تعیین خواهد کرد.
ویزای شنگن میتواند توسط هر یک از کشورهای عضو این پیمان صادر شود و به رعایت برخی قوانین، دارنده آن میتواند در مدت زمان اعتبار ویزا بدون مشکل در هر یک از کشورهای منطقه شنگن تردد نماید.
انواع ویزای شنگن
بسته به هدف و ماهیت سفر، نوع ویزای شنگن متقاضی تعیین میگردد. نوع این ویزا از طرفی مدت اعتبار این ویزا را تعیین خواهد کرد. بنابراین انواع ویزای شنگن تعیین کننده نحوه و شرایط ورود شما به یک یا چند کشور حوزه شنگن خواهد بود. این ویزا به ۳ دسته کلی تقسیم بندی میشوند:
- ویزای اتحادیه شنگن یا Uniform Schengen Visa (USV)
- ویزای اعتبار محدود منطقهای یا Limited territorial validity visa (LTV)
- ویزای ملی یا National Visa
۱- ویزای اتحادیه شنگن
ویزای اتحادیه شنگن در واقع همان ویزای گردشگری اروپا است. دارنده این ویزا اجازه دارد هر ۶ ماه یکبار به مدت حداکثر ۹۰ روز به کشورهای عضو اتحادیه شنگن سفر کرده و در آن اقامت داشته باشد.
بر اساس هدف متقاضی از سفر به هر یک از کشورهای عضو پیمان، ویزای اتحادیه شنگن به ۳ دسته ویزای A, B, C تقسیم میشوند که طبعا یکی از آنها به متقاضی تعلق میگیرد.
۱-۱ ویزای شنگن نوع A
ویزای نوع A نوعی ویزای ترانزیت فرودگاهی است که تنها به فرد اجازه میدهد تا در یکی از فرودگاههای حوزه شنگن پرواز خود را تعویض و به کشوری خارج از حوزه شنگن سفر کنید. این ویزا تنها برای استفاده از فرودگاههای محدوده شنگن معتبر است و فرد اجازه خروج از فرودگاه را نخواهد داشت.
۱-۲ ویزای شنگن نوع B
ویزای نوع B نیز نوعی ویزای ترانزیتی است که الصاق آن به پاسپورت، به فرد اجازه خواهد داد تا ظرف حداکثر ۵ روز از خاک کشوری در منطقه شنگن عبور کنید.
۱-۳ ویزای شنگن نوع C
ویزای نوع C در واقع ویزای کوتاه مدت برای سفر به حوزه شنگن است و فرد مجاز است در طول زمانی که هنگام دریافت این نوع ویزا مشخص میشود، در کشورهای عضو اتحادیه شنگن اقامت داشته باشد. ویزای نوع C خود بسته به اهداف سفر و شرایط متقاضی به ۳ دسته تقسیم بندی میشوند:
- ویزای سینگل شنگن یا ویزای یک بار ورود
- ویزای دوبار ورود شنگن
- ویزای مولتیپل شنگن یا ویزای چند بار ورود
۱-۳-۱ ویزای سینگل شنگن یا ویزای یک بار ورود
ویزای سینگل شنگن (Single-entry) تنها برای یک بار ورود به یکی از کشورهای حوزه شنگن اعتبار دارد و به محض خروج از کشوری که با ویزای سینگل وارد آن شدهباشید، اعتبار ویزای فرد فارغ از اینکه مدت زمان آن به پایان رسیده یا نه، منقضی خواهد شد.
۱-۳-۲ ویزای دوبار ورود شنگن
ویزای دوبار ورود شنگن در بسیاری از موارد شرایط و الزاماتی مشابه با ویزای یک بار ورود دارد با این تفاوت که فرد دارنده این ویزا اجازه دارد دو بار به کشوری در ناحیه شنگن وارد شود. البته شرایط و محدودیتهای زمانی نیز برای این فرصت ۲ بار ورود وجود دارد.
۱-۳-۳ ویزای مولتیپل شنگن یا ویزای چند بار ورود
ویزای مولتیپل شنگن یا (Multiple-entry) به فرد اجازه میدهد بدون محدودیت و به دفعات وارد یکی از کشورهای حوزه شنگن شده و آن را ترک کند. تنها محدودیت ویزای مولتی شنگن به بازه زمانی آن باز میگردد. بدان معنی که این ویزا اقامت و تردد در منطقه شنگن را به مدت ۹۰ روز به ازای هر ۶ ماه از سال جواز خواهد داد. این محدودیت زمانی ۹۰ روزه به محض ورود دارنده ویزای مولتی شنگن به هریک از کشورهای این حوزه محاسبه خواهد شد.
۲- ویزای اعتبار محدود منطقهای شنگن
ویزای LTV شنگن نوعی ویزای موقت است که بنا بر دلایلی ویژه و اضطراری و با شرایطی خاص صادر میشود. شرایطی اضطراری همچون دلایل انسان دوستانه یکی از رایجترین موارد برای صدور ویزای اعتبار محدود منطقهای شنگن محسوب میشوند. الصاق این ویزا در گذرنامه بدان معنی خواهد بود که فرد مجاز است تنها به همان کشوری که از آن ویزا دریافت کرده است یا در چند کشور محدود دیگر ناحیه شنگن که در زمان اخذ ویزا مشخص شده تردد نماید و اجازه ورود به دیگر کشورهای حوزه شینگن را نخواهد داشت. یکی دیگر از مواردی که عموما صدور این نوع ویزا را موجب میشود به نحوه تعامل با پناهندگانی باز میگردد که بدون مدارک معتبر وارد منطقه شنگن شدهاند.
۳– ویزای ملی و یا ویزای نوع D شنگن
ویزای ملی شنگن (National Visa) که به ویزای نوع D شنگن نیز معرف است اختصاصا برای افرادی صادر میشود که برای تحصیل، کار و یا اقامت دائم میبایست در یکی از کشورهای این منطقه اقامت داشتهباشند. به بیان دیگر، ویزای ملی شنگن برای افرادی صادر خواهد شد برای هدفی خاص (همچون بیزینس و یا تحصیل) و برای مدت زمانی طولانی نیاز به اقامت در یکی از کشورهای اروپایی دارند و پس از اتمام مدت مشخص شده، به کشور خود بازخواهند گشت. بر این اساس میتوان ویزای نوع D شنگن را به دو دسته سینگل و مولتی تقسیم بندی کرد.
۳-۱ ویزای نوع D شنگن – سینگل
ویزای ملی شنگن میتواند در مواردی همچون افرادی که با هدف استفاده از خدمات درمانی قصد اقامت محدود برای دورهای تعیینشده در یکی از کشورهای عضو ناحیه شنگن را دارند و پس از آن به کشور خود بازخواهند گشت، به صورت یک بار ورود صادر شود.
۳-۲ ویزای نوع D شنگن – مولتی
اما با ویزای چند بار ورود نوع D، فرد بدون نیاز به اخذ هرگونه ویزای دیگری در اروپا اجازه دارد بدون محدودیت به تمامی کشورهای حوزه شنگن سفر کند. افراد زیر میتوانند برای این نوع از ویزا اقدام نمایند:
- دانشجویان بینالمللی که درصدد آغاز تحصیل در یکی از مقاطع تحصیلی در کشورهای عضو شنگن را دارند. برای این افراد ویزای یک ساله صادر میشود که قابلیت تمدید است.
- دانشجویان خارجی که برای پیگیری پروژههای تحقیقاتی تحت شرایط خاص و برای مدتی مشخص به کشوری در حوزه شنگن سفر میکنند.
- پروژه و یا فعالیتهای علمی و آموزشی در یک مرکز تحقیقاتی یا موسسه معتبر آموزشی در هریک از کشورهای حوزه شنگن. این ویزا البته با بررسی دقیق سوابق علمی فرد و اعضای خانوادهاش صادر میشود.
- افراد متخصصی که به منظور به اشتراک گذاشتن تخصص خود به کشوری در منطقه شنگن سفر میکنند. ورزشکاران، هنرمندان یا هر حرفه تخصصی دیگری در این دسته بندی قرار میگیرند.
- موارد اضطراری همچون شرایط حاد پزشکی که فرد نتواند برای مدت مشخصی منطقه شنگن را ترک نماید.